Rehberler ve İpuçları

2024 Evlat Edinme Şartları Nelerdir?

2024 evlat edinme şartları, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan veyahut da çocuğu/ çocukları olsa da ailelerine bir üye daha eklemek isteyen birçok kişi, bu konu ile ilgili sorgulamalarda bulunmaktadır. Peki, 2024 evlat edinme şartları nelerdir? Kimler, nasıl evlat edinebilir? İşte detaylar…

Bir çocuğun biyolojik ebeveynleri tarafından terk edildiği veyahut da herhangi bir sebepten ötürü korunmaya muhtaç kaldığı durumlarda, yasal prosedür çerçevesinde çiftler ile ebeveynlik ilişkisi kurulabilmektedir.

Evlat edinme süreci içeriğinde birçok faktörü ve şartı barındıran oldukça uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Bir çocuğun her türlü sorumluluğunu üstlenen devlet yetkilileri, onu bir başkasına emanet etme noktasında son derece titiz davranmaktadır. Peki, evlat edinme süreci nasıl işler? Evlat edinme şartları nelerdir? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

EVLAT EDİNME ŞARTLARI NELERDİR?

Evlat edinme sürecinin başlayabilmesi için temel şartların sağlanması gerekmektedir. Bu süreçte çocuğun çıkarları ve ihtiyaçları ön planda tutulmaktadır. Evlat edinilen ve evlat edinen olmak üzere iki farklı kategori altında incelenen bu sürecin genel şartları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Evlat edinilmek istenen çocuğa evlat edinilene kadar en az 1 yıl süre ile bakılmış olması gerekir. Bu süreçte çocuğun barınma, gıda gibi ihtiyaçlarının yanı sıra sevgi ve şefkat gibi duygusal ihtiyaçlarının da karşılanması gerekmektedir.
  • Evlat edinme işlemi, evlat edinilenin yararına olmalıdır. Yani çocuğun her türlü çıkar ön planda tutulmalı ve ortam buna göre sağlanmalıdır.
  •  Evlat edinmek istenen ailenin başka çocukları olması halinde evlat edinilenin haklarının hakkaniyetli bir biçimde korunması gerekir.

Evlatlık edinmek istenen ailelerin sağlamaları gereken şartları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Evliliğin en az 5 yıldır sürüyor olması gerekir veyahut da kişinin en az 30 yaşını doldurmuş olması gerekir.
  • Çiftlerden birinin diğer eşin çocuğunu evlat edinmesi için evliliğin en az 2 yıldır devam ediyor olması gerekir.

EVLATLIK VERİLECEK ÇOCUKTA ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR?

Evlatlık edinmek isteyen bireylerde olduğu gibi evlatlık verilecek olan çocukta da bazı şartların sağlanıyor olması gerekir. Bu şartlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Evlat edinilmek istenen çocuk en az 6 haftalık olmalıdır.
  • Evlat edinen ile evlatlık verilecek olan arasında en az 18 yaşlık fark olmalıdır.
  • Ayırt etme yetisine sahip olan evlat edinilenin ilgili işlem için rıza göstermesi gerekmektedir.
  • Vesayet altında bulunan evlat edinilen için vesayet makamı tarafından izin verilmesi gerekmektedir. Bu gibi bir senaryonun söz konusu olması halinde evlat edinilenin rızasına ihtiyaç duyulmamaktadır.
  • Biyolojik anne ve babaları olan çocuklar için evlatlık talebinin oluşturulması halinde gerçek anne babaların izinlerine ihtiyaç duyulur. Evlat edinilenin velayeti taraflardan birinde olsa dahi her iki ebeveynin de sürece dair onay vermesi gerekir. Ancak anne ve babanın evlat edinilene karşı ebeveynlik yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde veyahut da evlat edinilenin anne ile babayı ayırt etme gücünün olmaması durumunda rızaya ihtiyaç duyulmamaktadır.

BEKAR ÇİFTLER EVLATLIK EDİNEBİLİRLER Mİ?

Evlatlık edinme süreci çiftlerin resmiyette evli olmasına bağlıdır. Aksi takdirde bekar çiftler için evlatlık edinme süreci başlatılamaz.

BİYOLOJİK EBEVEYNLER EVLATLIK SÜRECİNE DAİR ONAYLARINI GERİ ÇEKEBİLİRLER Mİ?

Biyolojik anne babaların onayları olmadan çocuk için evlatlık verme süreci başlatılamaz. Gerçek anne babaların onay vermeleri halinde yasal süreç başlamış olur. Ancak biyolojik anne babalar verdikleri onayı, kararın üzerinden 6 hafta geçmeden geri çekebilirler.

EVLAT EDİNME BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar, ikamet ettikleri bölgelerde hizmet veren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet İl Müdürlüklerine şahsen evlat edinme başvurusunda bulunabilirler. Ayrıca e- Devlet sistemi üzerinden de evlat edinme sürecine ilişkin ilk başvuru oluşturabilir.

Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyet vatandaşları ilgili ülkenin ülkelerarası evlat edinme merkezlerine şahsen başvuruda bulunabilmektelerdir.

Ayrıca bakınız: Evden Uzaklaştırma Kararı Nasıl İptal Edilir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu